Kamperen met een camper is een ervaring opzich. Er zijn diverse soorten campers te koop- en te huur. Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klare camper te kopen, maar je kunt ook een bestelbus tot camper ombouwen. Men noemt dit een: ‘zelfbouw camper’. Er komt veel kijken bij het ombouwen van een bestelbus tot camper. Er zijn dan ook diverse punten waarmee je rekening dient te houden. In dit artikel geven we je een aantal tips.
Tips: Bij aanschaf-en ombouw van een bestelbus tot ‘zelfbouw’ camper!
Wil jij een bestelbus gaan aanschaffen en deze ombouwen tot camper? Lees dan de volgende tips:
Tip 1: Kijk naar de breedte!
Door een plattegrond te maken met je gewenste indeling van het woongedeelte weet je wat voor ruimte je nodig hebt. Bereken daarna de lengte- en breedtemaat. Op deze manier weet jij hoe groot de bestelbus moet zijn. Neem deze schets mee als je opzoek gaat naar een bestelbus, zo weet jij exact welke lengte- en breedtemaat jij nodig hebt. Zo vind je de bus die aan jouw ruimte voldoet. Kijk goed hoe breed de bus is, een te brede of verlengde wagen kan voor manoeuvreer- en ruimteproblemen zorgen bij het parkeren op parkeerplaatsen. Een te brede bus kan ook voor problemen zorgen als je op landbouw- en bergwegen rijdt.
Tip 2:Kennis is belangrijk!
Een beetje technisch inzicht is geen overbodige luxe. Bedenk allereerst of je het helemaal zelf doet of dat je kiest voor kant-en-klare inbouwsets. Deze kant-en-klare inbouwsets zijn voor diverse soorten bestelwagens beschikbaar, vooral voor Volkswagenbusjes is veel te verkrijgen. Zo kun je in een relatief korte tijd je bestelbus ombouwen tot een camper. Zorg dat je voldoende kennis hebt over plaatwerk en motoren. Neem desnoods iemand mee. Zo koop je geen ‘kat in de zak’.
Tip 3: Aankoopkeuring
Zorg voor een eventuele aankoop-keuring van de ANWB voor eigen kosten indien de verkoop doorgaat. Zet hier als voorwaarde in dat de keuringskosten voor de verkoper zijn indien je twijfels hebt bij het verkooppraatje. Zo kom je niet voor onvoorziene kosten te
staan. Indien je twijfelt aan de oprechtheid van de verkoper raden we je aan om de bestelbus niet te kopen.
Tip 4: Kijk naar het gewicht.
Indien je alleen een rijbewijs B hebt, mag het maximale gewicht van een camper 3500 kg zijn. Lege Gewicht rond de 3000 KG.
Tip 5: Kijk naar de wielaandrijving!
Een bestelbus met achterwiel-aandrijving heeft een kleinere draaicirkel dan voorwielaandrijving. Achterwielaandrijving vermindert de kans op slippen. Bij nat gras en modderige paden kan dit een uitkomst zijn.
Tip 6: Kies het juiste onderstel.
Kies je voor een bedrijfswagen met een ‘ouderwets onderstel’ dan heb je een hogere laadvloer (instap) en het eigen gewicht is hoger. Dit heeft als voordeel dat je zelfgebouwde camper rijtechnisch een langere levensduur heeft, dan dat je met een zelfdragende carrosserie zou hebben.
Tip 7: Kies welke ramen je wilt inbouwen!
Indien jij rekening hebt gehouden met bovenstaande punten, heb je waarschijnlijk jouw ideale bestelbus gevonden. Nu je de schets klaar hebt en de bus hebt aangeschaft is het belangrijk om de onderdelen aan te gaan schaffen, die je nodig hebt om je bestelbus tot camper om te bouwen. Ramen zijn een van de belangrijkste onderdelen in je camper. Ze zorgen voor voldoende ventilatie, daglicht en frisse lucht. Dit voorkomt diverse problemen zoals: roest, schimmel en vochtschade. Daarom is het belangrijk om je bestelbus van voldoende ramen te voorzien. Zo heb je uiteindelijk jouw ideale camper.
Tip 8: Bedenk goed wat je wilt!
Er is voor elk type bestelbus wel een inbouwruit te verkrijgen. Bij Glaslookpanelen beschikken wij over diverse soorten ruiten, welke je heel gemakkelijk in je bestelbus in kunt bouwen. Glaslookpanelen biedt je twee mogelijkheden: zelf inbouwen of laten inbouwen. Het voordeel aan zelf bouwen is dat je de kosten laag kunt houden, bovendien heb je er dan zelf zich op. Daarnaast is het niet moeilijk om een raam zelf in te bouwen. Mocht het je niet lukken? Of vind je het toch te veel gedoe? Dan kun je bij Glaslookpanelen.nl om een expert vragen.
Indien je weet hoeveel ramen je in je camper wilt hebben kun je op zoek naar de juiste soort ramen. Hierbij dien je rekening te houden met de volgende punten:
- Het merk bestelbus.
- Soort ramen, kijk goed of de ruiten ook open kunnen, dit zorgt voor de juiste ventilatie.
- De maat.
- Kijk goed naar de zijwanden van je bestelbus. Kun je er ramen inbouwen? Is de wand stevig genoeg?
Tip 9: Denk na over ‘een dode hoek’ ruit
We hebben je al aangegeven dat je bij de aanschaf- en bouw van je zelfbouw camper met diverse punten rekening dient te houden. Zo hebben we je tips gegeven met betrekking tot de aanschaf van een bestelbus, maar ook met de aanschaf van ruiten. Ruiten ook wel namen genoemd zijn zoals al aangegeven belangrijk. We hebben een ruit nog niet besproken: De zogenoemde ‘dode hoek ruit’, welke het zicht op het verkeer vergroot. De dode hoek kan erg gevaarlijk zijn, zeker als je met een camper rijdt, dan is de dode hoek groter. Je wilt natuurlijk het verkeer overzien als je over je schouder kijkt, in dit geval kan een ‘dode hoek ruit’ ideaal zijn. Je plaatst deze in de schuifdeur, als je over je schouder kijkt kun je het verkeer overzien. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ramen in de achterdeuren te plaatsen.
Bepaald voor jezelf waar je de ruiten wilt plaatsen. Op de website van Glaslookdiscounter.nl vindt je het juiste raam voor jouw bestelbus. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Glaslookpanelen.nl voorziet je van de juiste informatie en kan eventueel ook de montage voor u uit handen nemen. Indien je met bovenstaande punten rekening houdt, is het helemaal niet moeilijk om een raam in te bouwen. Op onze website vind je diverse informatie waarmee je aan de slag kunt. Begin vandaag nog aan het ombouwen van je bestelbus tot camper en bestel de juiste ramen en andere onderdelen bij Glaslookdiscounter.nl. Wij zijn je graag van dienst en kijken uit naar je bestelling.
Reageren gesloten